Stijlperiodes

De Victoriaanse periode liep parallel met de heerschappij van de Engelse koningin Victoria (1837-1901). Een enorme hoeveelheid prachtige sieraden werden geproduceerd tijdens deze bijna 70 jaar. Victoriaanse sieraden zijn niet per se in het Verenigd Koninkrijk gemaakt. De term "Victoriaanse sieraden" word ook gebruikt voor Europese sieraden gemaakt in de 19e eeuw.

De Victoriaanse juwelen hadden vaak het thema natuur, geschiedenis, en emotie. Dit alles met een grote dosis aan symboliek. De Victoriaanse periode stond bekend om haar geslotenheid. Emotionele uitingen werden dan ook vaak verwerkt in de juwelen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. haar sieraden en rouwsieraden.

De natuur was een bron van inspiratie voor de Victoriaanse sieraden. Vaak in de vorm van bloemen, bomen, dieren en insecten. Symbolen van geluk waren ook erg populair Zoals het klavertje, hoefijzers en kruisen.

Tijdens de eerste jaren van de Victoriaanse periode werden sieraden gemaakt in gotische en renaissance stijl. De juwelen van die periode werden vaak geaccentueerd met parels en koraal. In middelste periode waren de juwelen vaak opzichtig en versierd met Zuid Afrikaanse diamanten en parels. De dood van Prins Albert (1861) luide de laatste periode in. Donkeren rouwsieraden met sombere tinkten werd de mode. Zwarte email, Onyx en rode granaat zijn typische voorbeelden uit deze periode.

Rond het einde van de Victoriaanse periode maakte zich een aantal ambachtslieden los van de toenmalige gemeenschappelijke stijlen en motieven en creëerde wat bekend staat als de Art Nouveau stijl. De periode van de Art Nouveau stijl loopt van 1895 tot ongeveer 1915.

Een belangrijk kenmerk van de Art Nouveau stijl is de "free-flowing" afbeeldingen van de natuur. De vloeiende lijnen in de Art Nouveau sieraden suggereren beweging, passie en jeugdige kracht. Het gebruik van parels, cabochon geslepen opalen en maanstenen om hun schoonheid te benadrukken had de voorkeur in plaats van facetgeslepen stenen.

Even belangrijk is het beeld van vrouwen. Voorbij zijn de statische Griekse en Romeinse beelden in Victoriaanse sieraden. Deze worden vervangen door sensuele en gepassioneerde vrouwen. Het is een weerspiegeling van groeiende vrouwenemancipatie.

Ook worden motieven gebruikt in de art nouveau stijl waaronder bloemen die net uitkomen of juist in verval zijn geraakt. Die de symboliek van de energie en de dynamische krachten van de natuur weergeven. Dieren, slangen en vogels zoals pauwen zijn ook gemeenschappelijke onderwerpen van Art Nouveau sieraden.

In de zelfde periode ontwikkelde zich in Duitsland een soort gelijke stijl zich. Deze stijl werd Jugendstil genoemd en had veel overeenkomsten met het Art Nouveau.

De Art Deco stijl is een zeer bekende en populaire kunstbeweging die veel invloed heeft gehad op het ontwerpen van juwelen. Art Deco werd rond 1920 geïntroduceerd als protest tegen de Art Nouveau stijl. Art Deco eindigde rond 1939. De stijl benadrukte een zeer abstract ontwerp met geometrische patronen en afgestemd met primaire kleuren edelstenen zoals saffieren, smaragden en robijnen.

De antieke Art Deco sieraden werden vaak zeer luxe uitgevoerd. Luxe materialen zoals diamanten, platina, rood en geel goud werden vaak gebruikt. Dit vanwege de grote hoeveelheid geld die in omloop was na de oorlog van 1914. Rond 1960 werd de stijl Art Deco weer populaire voor het vervaardigen van decoratieve kunst. Zelfs vandaag de dag heeft de Art Deco stijl grote invloed op onze ontwerpen in allerlei takken.

Retro sieraden soms ook "cocktail sieraden" genoemd verwijst naar de stijl van sieraden die populair werd beging midden jaren 30 tot einde jaren 40. Je zou zeggen dat met een dubbele economische depressie en oorlog de Retro sieraden minimalistisch en terughoudend werden uitgevoerd, maar de sieraden werden juist groter, krachtiger en spannender dan ooit . In het midden van deze harde tijd zochten vrouwen naar sieraden die opvallend en buitengewone waren. Dit was ook de gouden eeuw van Hollywood en vrouwen wilden sieraden die de glitter en glamour weerspiegelde die ze zagen op het grote scherm.

Retro sieraden waren oogverblindend bijna "larger than life". Grote cocktail ringen en opvallende armbanden. De stijl Retro wordt gekenmerkt door gebogen ontwerpen en vrouwelijke motieven zoals strikken , linten en bloemen.

Creativiteit ging hand in hand met de onbeschroomde Retro stijl. Deels was dit te wijten aan de oorlog. Een schaarste aan platina leidde juweliers om meer goud te gebruiken, maar toen ze dat deden en experimenteerde met nieuwe legeringen ontstonden er nieuwe kleuren goud. Het beperkt aanbod aan edelstenen tijdens de oorlog bevorderde het gebruik van synthetische robijnen en saffieren. Halfedelstenen zoals aquamarijn, citrien en topaas werden ook vaak gebruikt in Retro ringen en sieraden.

Jugendstil of art nouveau is de naam voor de stijlvernieuwing in Europa tussen ca. 1890 en 1910, die zich in vrijwel alle kunstuitingen uitte, zoals de architectuur, beeldende kunst en sieraden . De term is ontleend aan het tijdschrift " de Jugend" die sinds 1896 in München wordt uitgegeven. Otto Eckmann versierde de eerste jaargangen met karakteristieke vignetten en randversieringen.
Groot-Brittannië heeft in de ontwikkeling van de nieuwe stijl een zeer belangrijke rol gespeeld met de Arts and Crafts-beweging van William Morris. De invloed van deze beweging deed zich spoedig ook elders voor zoals in Parijs, Brussel, Glasgow, Kopenhagen, Nederland, Wenen, enz.

In Nederland kent de Art Nouveau of Jugendstil stroming verschillende verschijningsvormen. De constructief-rationele stroming vindt men o.a. in Amsterdam (Berlage),terwijl het sierlijke en artistieke meer in Den Haag voorkomt.

Kenmerken van Jugendstil zijn vooral :
• A-symmetrische ornamenten;
• Het werken met vloeiende lijnen;
• De contrastwerking tussen licht en donker;
• Veel motieven uit de planten- en dierenwereld.
• Veel rondingen

Juwelier Jack de Rooy
Postelstraat 73
5211DX 's-Hertogenbosch
Telefoonnummer 06 24272620

Openingstijden:
Donderdag 11:00 tot 17:30
Vrijdag 10:00 tot 17:30
Zaterdag 10:00 tot 17:30

Juwelier Jack de Rooy